Bericht

Nieuwjaarsvegen 2018: Samen zorgen we voor een Super Schoon Lisserbroek

Geplaatst op 2 december 2017, 11:54 uur

Oud en nieuw staat weer voor de deur. Dit zorgt voor veel gezelligheid, en ook voor veel vuurwerkafval op nieuwjaarsdag. Ook in Lisserbroek hebben we hiermee te maken. Daarom roepen SuperSchoon ambassadeurs Rosanne Hulsbos en Lily Nieuwenhuizen iedereen op om mee te doen met onze succesvolle traditie van afgelopen 2 jaar: Nieuwjaarsvegen. Meedoen is gezellig en geeft voldoening.

Hoe werkt het?

Pak alleen of samen met uw kinderen op 1 januari een bezem, veger en blik, stap de straat op, en stop het vuurwerkafval samen in vuilniszakken (vergeet daarbij niet onderstaande tips te lezen). Op 1 januari tussen 12.00 en 14.00 uur kunt u uw afvalzakken inleveren bij Sociaal Cultureel Centrum De Meerkoet in Lisserbroek (Krabbescheerstraat 1). Daar wacht u een warm welkom met koffie, thee, limonade.  Als klap op de vuurpijl valt er nog een prijs te winnen (met dank aan NMCX http://www.nmcx.nl/  ) voor diegene die hun vuurwerkvuil komen inleveren bij de Meerkoet. Als u uw gegevens achterlaat wordt nadien de prijswinner uit de hogehoed getrokken door SuperSchoon ambassadeur Rosanne Hulsbos. De prijswinnaar ontvangt bericht.

Vuurwerk op straat
Van al het vuurwerk dat de lucht in gaat, valt zo’n 90% vlakbij weer op de grond. Een deel daarvan komt in het water of in de riolering terecht, ongeveer 22% blijft liggen. Dit vuurwerkafval vervuilt de straten en kan gevaarlijk zijn. Kinderen struinen de straten af op zoek naar niet afgegaan vuurwerk. We kunnen wachten op de gemeentelijk bezemwagen, maar we kunnen ook samen onze traditie voortzetten door alle rommel op nieuwjaarsdag zelf snel op te ruimen. Behalve dat Nieuwjaarsvegen een gezellige bezigheid is, en je buurt weer lekker schoon en fris is, bewijs je ook de natuur een dienst. Wat nog niet is weggespoeld of weggewaaid, kan bij elkaar worden geveegd en in de vuilniscontainer worden geworpen zodat het niet in het milieu terechtkomt.

Tips voor het veilig opruimen van vuurwerk
Ruim vooral veilig op. Als je kind(eren) graag meehelpen, laat ze dit dan nooit zonder toezicht doen. Maak vuurwerkafval eerst nat, dat ruimt veiliger op. En wellicht overbodig om te melden, maar steek nooit blindgangers en beschadigd vuurwerk opnieuw af.

Deel dit: