Bericht

Fiets zoekt Boer 2018

Geplaatst op 5 juni 2018, 19:08 uur

Wethouder John Nederstigt van de gemeente Haarlemmermeer gaf zaterdagmorgen 2 juni om 11.00 uur het startschot voor zo'n dertig deelnemers aan de derde editie van Fiets zoekt Boer in Burgerveen. Tegelijkertijd knipten Superschoon Ambassadeurs Rosanne Hulsbos en Eveline Franse het startlint in Lisserbroek door, waar ongeveer 200 fietsers klaar stonden om in een fietstocht van 20 km of 30 km langs diverse (biologische) boeren, landwinkels, moestuinen en duurzame initiatieven te trekken.

Deze bijzondere, duurzame fietstocht is tot stand gekomen in succesvolle samenwerking tussen het Lisserbroekse Koet Actief, Lisserbroek SamenMeer Duurzaam en de Dorpsraad van Burgerveen. Een kort verslag.

Als om 10 over 11 de eerste golf fietsers aankomt bij het erf aan het Lisserbroekse Turfspoor bij boer Jan Willem Buitenhuis schrikt hij van de grote hoeveelheid geïnteresseerden. Boerin Neline komt handen tekort om iedereen van informatie en koffie te voorzien, Jan Willem moet snel het wisselgeld bijvullen in de unieke pieperautomaat en de speciale pieper-mep attractie voor de kinderen wordt op veilige afstand van de overige bezoekers geplaatst.

Voor de meeste deelnemers voert de fietstocht langs 'geheime locaties' in de polder (of net daarbuiten: met het pontje wordt op Kaageiland de kaasboerderij bezocht). Een veel gehoorde opmerking bij aankomst op de locaties is 'ik wist niet dat dit hier zit'. Zo is het is goed toeven in Theetuin De Tas in Weteringbrug, waar de deelnemers hun lunchpakket van bakker Van Leeuwen uit Burgerveen met genoegen nuttigen.

De deelnemende boeren halen alles uit de kast en de gasten worden verhaald met versnaperingen, rondleidingen en presentaties en kunnen vrij bewegen over het erf, op de velden of in de schuren en kassen de producten zien en in de landwinkels ervaren. Bij Rozen & Radijs in Burgerveen licht Martijn Vis zijn filosofie toe: terug naar de oorsprong en produceren met de natuur in je rug en zo een product krijgen dat de behoefte vervult zoals de natuur hem bedoeld heeft.

Rode draad van Fiets zoekt Boer is hoe de boeren zo dicht mogelijk tegen de natuur met liefde voor hun vak en producten op een duurzame en gezonde manier produceren. En Haarlemmermeerders kunnen die producten gewoon op de fiets (lekker gezond en duurzaam!) rechtstreeks bij de boer in de landwinkel kopen.

Aangekomen bij het eindpunt worden de deelnemers nog verwend met een drankje en een tompouce. Bij het weggaan is de meest gestelde vraag: Volgend jaar weer een Fiets zoekt Boer?

Illustration
 
Deel dit: