Bericht

Poelweg-Duinpolderweg

Geplaatst op 23 november 2018, 16:30 uur

In het buitengebied van Lisserbroek en Buitenkaag (grofweg ten zuiden van het Turfspoor) is het Platform Poelweg opgericht. Het Platform Poelweg zet zich in tegen de aanleg van de Poelweg tussen Lisse en Abbenes en tegen een gebiedsontsluitingsweg parallel aan de Nieuwerkerkertocht.

Het Platform Poelweg is de primaire belangenbehartiger van bedrijven, ondernemers en bewoners in het buitengebied en gesprekspartner van de Provincies Noord-en Zuid-Holland, gemeenten Haarlemmermeer en Lisse. Wij vertegenwoordigen het algemeen belang van alle betrokkenen in het buitengebied. Op donderdag 29 november discussieert de gemeenteraad over de plannen rondom de Poelweg. Wilt u op de hoogte blijven van de ontwikkelingen rondom de Poelweg? Meldt u dan aan via PlatformPoelweg@silverfern.nl

Platform Poelweg heeft in de raadssessie van donderdag 15 november 2018 onderstaande tekst ingesproken:

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Geachte voorzitter, leden van de raad, collegeleden en andere aanwezigen,

Vanavond praat u opnieuw over de Duinpolderweg. En opnieuw gaat het vooral over de Middenvariant en de randweg bij Zwaanshoek. Er is echter nog een Duinpolderweg, namelijk de Poelweg vanuit Lisse naar Abbenes. In de adviesgroep en bij de besluitvorming was de omgeving van de Poelweg niet betrokken. Niemand is iets gevraagd en toen was ie daar ineens, de weg zonder nut en noodzaak.

De omgeving heeft het Platform Poelweg opgericht. Wij vertegenwoordigen bedrijven en bewoners uit het buitengebied van Lisserbroek, Buitenkaag en Lisse. Direct betrokken dus, die de primaire belanghebbenden zijn van de Poelweg.

Het zal u duidelijk zijn dat wij tegen de aanleg van de Poelweg zijn en daar ook een heldere en feitelijke onderbouwing voor hebben. De provincies hebben echter geld beschikbaar gesteld voor de Project MER- fase en daarin praten wij mee. De resultaten van die MER kunnen tenslotte ook nog leiden tot het niet aanleggen van de Poelweg en zeker niet op het nu getekende trace?.

In het plangebied leven grote zorgen over de projectaanpak. Zorgen omdat men tot medio 2018 de omgeving gewoon vergeten is. Zelfs nu zijn er raadsleden die amper besef hebben van deze Poelweg.

Zorgen ook omdat de onderbouwing tot aan het besluit rammelt en zorgen omdat we een Platform zijn dat over twee gemeenten en twee provincies heen werkt. Daar kan niet iedere overheid goed mee omgaan. Zorgen omdat de projectgroep van de provincies de besluitvorming anders uitlegt dan door de statenleden en gedeputeerde is beoogd. Het is nu tijd om op te treden.

Het Platform Poelweg gaat open het gesprek aan met de projectgroep, de provincies Noord- en Zuid-Holland en ook met de gemeenten Haarlemmermeer en Lisse. Een uitgestoken hand. Maar we hebben nu al uw hulp nodig, vooral om onze zorgen weg te nemen.

Wat vragen wij:

  • Support van u als gemeenteraad. U bent ook onze raadsleden.
    Volgende week woensdag verwacht u dat wij meedoen met de verkiezingen, mogen wij u vragen om met ons mee te doen en als primaire gesprekspartner van de Poelweg serieus te nemen. 

  • Het Platform heeft geen vertrouwen in de keuze van een adviesbureau, in ieder geval niet in Royal Haskoning. Nu staat het project met 1-0 achter. Het vertrouwen kan worden teruggewonnen door betere betrokkenheid en onafhankelijkheid. Wij vragen u om bij de provincies en het project aan te dringen op een werkelijk onafhankelijk onderzoek en betrokkenheid van het Platform bij de uitvraag en de inhoud daarvan?

  • Het Platform ervaart dat de gemeente Lisse haar eigen koers vaart. Wij ervaren gebrek aan inhoudelijke kennis bij wethouder Langeveld. Zij wil ook niet met het Platform in gesprek, want zo zegt zei: “ik behartig de belangen van Lisse”. Wij vragen de gemeente Haarlemmermeer om bij Lisse aan te dringen op het serieus nemen van het Platform, waar ook bewoners en bedrijven uit Lisse in zitten.

  • Er volgt een nieuw verkeerskundig onderzoek. Dat gaat mede bepalen wat het meest optimale trace? is. Het kan ook uitwijzen dat de Poelweg helemaal niet nodig is. Zeker gelet op de opdracht aan de gedeputeerde voor optimalisatie van het kruispunt N207-N208 en verbreding van de N207. De projectgroep wil hier niets van weten. Wij vragen u om aan te dringen op een open onderzoek, dat ook mag leiden tot het stoppen van het project Poelweg.

  • In aanvulling op het vorige vragen wij u om aan te dringen op een vlotte actie in het optimalisatieonderzoek van de kruising N207-N208 en verbreding N207/Elsbroekerbrug.

  • In de beraadslagingen op 19 september is gesproken over het verschuiven van het trace?. Zoals een statenlid zei: “de weg moet honderden meters opschuiven”. Dat biedt kansen voor een perfecte ontsluiting van de nieuwbouw in Lisserbroek. Een echte rondweg sluit aan op de N207 ter hoogte van de Driemerenweg. Kan de gemeente daarop inzetten? Dan ontstaat in ieder geval een weg die nut heeft.

  • Tenslotte: er ligt een aanwijzing om kritisch te kijken naar de kruisingen met de Ringvaart. Dat geldt wat ons betreft voor alle 3 de trace?s. Voor het geval de Poelweg er ooit komt, vragen wij u om aan te dringen op verdiepte aanleg van de Poelweg, zodat deze nagenoeg wegvalt in het open polderlandschap.

Beste raadsleden,

Platform Poelweg is niet tegen de aanleg van wegen. We zijn wel tegen de aanleg van nutteloos asfalt. Zeker wanneer er betere alternatieven zijn. Er ligt nu echter een besluit en de provincies zijn aan zet, maar u bent de eerste lijn in onze volksvertegenwoordiging.

Als Platform Poelweg gaan wij graag open de communicatie aan. Neemt u de uitgestoken hand aan? Wij spreken u graag en wensen u allen succes bij de gemeenteraadsverkiezingen.

 

Illustration
Platform Poelweg
Deel dit: