Bericht

In memoriam

Geplaatst op 3 april 2020, 11:38 uur

Co Mesman, 1950 - 2020

Co was een natuurliefhebber in hart en nieren en dat kwam Lisserbroek SamenMeer erg goed uit.

Co was weliswaar een bescheiden man van weinig woorden die het liefst op de achtergrond bleef maar hij had veel kennis van de natuur en wilde die kennis graag aan anderen overdragen door middel van excursies in natuurgebieden in de omgeving.

Co was daarnaast een verwoed biologisch moestuinder. Hij is vele jaren lid geweest van de moestuinvereniging in Lisserbroek en wat heeft hij niet vaak zachtjes tegen geïnteresseerde moestuinders gezegd dat spuiten met gif op een moestuin een achterhaalde zaak was. Volgens Co waren er genoeg mogelijkheden om de groente biologisch, zonder middelen te telen. Ook op een andere manier adviseerde Co de moestuinders om oog te hebben voor de natuur. Je kan je prikken aan een brandnetel en dat is vervelend. De meesten zullen de brandnetel daarna uit de grond trekken. Zo niet Co, dan neem je maar wat afstand want de brandnetel is tenslotte een waardplant voor vijf soorten dagvlinders,  maar ook van verschillende nachtvlinders. Op die manier kijk je vanzelf anders naar de planten in je tuin. Voor ons is de  sierwaarde belangrijk maar ook de natuur kijkt veelal anders naar een plant.

Die laatste wijsheid viel in de smaak bij Lisserbroek Samen. Deze club heeft de ambitie om Lisserbroek te vergroenen en te verbloemen. Ofwel tegels eruit en bloemen erin, goed voor de mens maar ook goed voor de insecten en vlinders. In Co hadden we een uitstekende ambassadeur. Nadat hij zijn voor- en achtertuin omgetoverd had in een fruit- en bloementuin met oog voor de veiligheid voor zijn geliefde kleinkinderen viel zijn oog op een onooglijke groenstrook achter zijn huis aan de Kikkerbeetstraat. De strook was in beheer van de gemeente en bestond uit een grote hoeveelheid saaie struiken en veel inheemse kruiden (in de volksmond onkruid genaamd), veel zevenblad, wilde grassen en enkele bomen.

Co ging voortvarend aan de gang en heeft na menige zweetdruppel kans gezien om de groenstrook om te vormen naar een klein paradijsje. Het parkje (volgens Co) is van het vroege voorjaar tot het late najaar inderdaad een paradijs voor de vogels, vlinders en vele bijensoorten door alle vaste planten en bollen die Co heeft geplant. De wandelaars genieten er ook van.

Al het werk en de zweetdruppels zijn niet voor niets geweest. Een volgend natuurliefhebber zal het ‘park’ van Co voortzetten zodat alle inwoners van Lisserbroek kunnen zien en ervaren wat bloeiende bloemen voor de mens en vooral voor de insecten en vlinders kunnen betekenen.

Lisserbroek SamenMeer is Co dankbaar voor al zijn inspanningen en zijn blij dat Co zijn inspanningen behouden blijven.

Deel dit: