Bericht

Zon- en windenergie in de polder? Uw mening telt! (aangepast bericht

Geplaatst op 27 januari 2021, 13:33 uur

In dit bericht zijn er aanpassingen gedaan (01-02-2021):
peiling is verlengd van 4 naar 9 februari
Extra life sessie op woensdagavond 3 februari 2021 van 19:00 tot 20:00 uur

Zon- en windenergie in de polder? Uw mening telt!
In Haarlemmermeer besparen we de komende jaren energie en wekken we nieuwe energie op. Dit doen we vanwege de afspraken in het Klimaatakkoord. De afgelopen maanden is samen met deskundigen van Alliander, Schiphol, LVNL, geluidsdeskundigen, natuurorganisaties, bewonersgroepen, dorps- en wijkraden, grondeigenaren en initiatiefnemers gekeken naar wat er ruimtelijk mogelijk is in Haarlemmermeer. Hoe de impact op de polder beperkt blijft en waar het ook kansen voor de omgeving biedt. Hieruit zijn meerdere voorstellen gekomen. Deze voorstellen willen wij aan de inwoners voorleggen.

Zonneakkers en een windpark, hoe?
De gemeente onderzoekt nu de mogelijkheden voor het opwekken van nieuwe energie in twee gebieden in Haarlemmermeer voor zonne-energie rondom Schiphol en windmolens in het zuiden van Haarlemmermeer (Spoordriehoek). Het zoekgebied voor zonneakkers rondom Schiphol is door de gemeenteraad vastgesteld. Maar de gemeente wil graag weten onder welke voorwaarden zonnepanelen in dit gebied geplaatst kunnen worden. Wethouder Jurgen Nobel: “Wat is de impact op de omgeving? En als we het hebben over windmolens in het zuiden van de polder rijst de vraag: willen de bewoners überhaupt wel windmolens in dat gebied? En hoe hoog mogen ze dan zijn? Draagvlak is belangrijk en daarom vragen we de inwoners om hun mening te geven. De resultaten van de enquete willen we aan de gemeenteraad voorleggen, die uiteindelijk de beslissing neemt. Dit moeten we echt samen doen.” De peiling is te vinden op  www.haarlemmermeer.nl/peiling en kan tot 9 februari worden ingevuld.

Waarom zoveel nieuwe energie?
Door afspraken in het Klimaatakkoord moet de gemeente met een serieus bod komen voor de opwek van nieuwe energie. Gebeurt dit niet, dan kan het Rijk straks gebieden aanwijzen waar dit moet gebeuren. En dat willen we natuurlijk voorkomen. Alle gemeenten in Nederland zoeken nu waar we zon- en windenergie opgewekt zou kunnen worden, maar ook hoe dat moet gebeuren. De plannen worden samen met belanghebbenden opgesteld en moeten uiteindelijk door de gemeenteraad worden vastgesteld. Heel Nederland is in regio's opgedeeld om een regionale energiestrategie (RES) te maken. Haarlemmermeer is onderdeel van de regio Noord-Holland Zuid.

Het is in de eerste plaats belangrijk om energie te besparen door onze woningen en bedrijven goed te isoleren. Ook zoeken we naar andere manieren om onze gebouwen te verwarmen. Dat doen we bijvoorbeeld door gebruik te maken van omgevingswarmte uit de bodem of oppervlaktewater, het gebruik van restwarmte of hernieuwbaar gas. De vraag naar elektriciteit die overblijft, wekken we zo groen mogelijk op. Dit doen we door zoveel mogelijk zonnepanelen te realiseren op daken van woningen, scholen en bedrijven, maar ook op parkeerterreinen, geluidschermen en in bermen bij wegen en spoor. Dat is nog niet genoeg om in onze toekomstige lokale vraag te voorzien. En daarom is de gemeente ook op zoek naar grotere gebieden waar veel elektriciteit opgewekt kan worden. In plaats van een niesbui aan zonnepanelen en windmolens in het landschap willen wij ons bij de opwek van nieuwe energie op grote schaal beperken tot een paar grotere plekken in Haarlemmermeer.

Die twee zoekgebieden zijn:
Zonnecarré: Zonnepanelen in een carré opstelling rondom Schiphol. In totaal is dit zoekgebied ongeveer 1000 hectare groot. We verwachten tot 2030 gebruik te maken van ongeveer 300 hectare.

Spoordriehoek: Windmolens zijn alleen mogelijk in het zuiden van Haarlemmermeer, vanwege de hoogtegrenzen rondom Schiphol. Wij gaan na of er ruimte is voor 15 windmolens en of deze geplaatst kunnen worden in een zoekgebied ten oosten van de Hoofdvaart, rondom de spoorlijn en snelwegen. 

Extra live chatsessie op woensdag 3 februari van 19:00 tot 20:00 uur
Weet u nog niet voldoende om de peiling goed in te vullen? Kijk nu al naar een informatieve korte uitleg op www.haarlemmermeer.nl/nieuwe-energie. 

Woensdag 3 februari 2021 om 19.00 uur kunt u via een live chatsessie uw vragen over zon- en windenergie in de polder stellen aan ons.  Meld u aan via www.haarlemmermeer.nl/nieuwe-energie en u ontvangt een link naar deze sessie.

Invullen van enquete is belangrijk ...... besluiten zijn nog niet genomen
Wij horen geluiden dan inwoners de peiling niet willen invullen omdat ze denken dat besluiten al zijn genomen. Dit is niet waar. Ieders mening is nu belangrijk dus het wel invullen van de enquête maakt het verschil. 

Illustration
 
Deel dit: