Bericht

Prijsuitreiking Haarlemmermeers Kampioenschap Tegelwippen

Geplaatst op 19 november 2022, 12:51 uur
Illustration

Niet één maar wel 5 deelnemers aan het Haarlemmermeers Kampioenschap Tegelwippen hebben een prijs gewonnen! Het initiatief, onderdeel van het programma Haarlemmermeer Waterproof, heeft als doel mensen te stimuleren om tegels uit hun tuin te halen en planten daarvoor terug te plaatsen. De bewoners die in verhouding de meeste tegels uit hun tuin verwijderd hebben zijn beloond met een cadeaubon van 50 euro, gesponsord door GAMMA Hoofddorp. Wethouder Charlotte van der Meij reikte de prijs uit aan de winnaars, op het kantoor van NMCX Centrum voor Duurzaamheid.

In totaal hebben alle deelnemers samen 1,5 voetbalveld aan steen ingeruild voor groen. De weggehaalde tegels en stenen zijn kosteloos (en elektrisch!) opgehaald door Dura Vermeer. Woningcorporatie Ymere heeft huurders die mee deden aan dit project beloond met een tuincadeaubon waar ze planten van konden kopen en de tuin nog groener te maken.

Een omgeving met planten zorgt er voor dat er minder water naar het riool stroomt. Het riool wordt daardoor ontlast en dat verkleint de kans op wateroverlast. Door tegels uit de tuin te halen en planten daarvoor in de plaats te zetten hebben de deelnemers hun tuin ook waterdoorlatender gemaakt. Daardoor hebben zij nu minder kans op wateroverlast tijdens een hoosbui, blijft hun woonomgeving koeler gedurende een hete zomer, dragen zij bij aan het herstel van de biodiversiteit en kan het regenwater in de bodem zakken waardoor het grondwater wordt aangevuld.

Wil je ook meedoen en tegels in je tuin vervangen door planten? Vanaf 1 maart 2023 start de voorinschrijving voor alweer de 3e editie van het Haarlemmermeers Kampioenschap Tegelwippen. Meer informatie vind je hier: https://haarlemmermeerwaterproof.nl/tegelwippen/

Deel dit: