Bericht

75 jaar seniorenwerk Lisserbroek (1949-2024)

Geplaatst op 8 maart 2024, 00:00 uur
Illustration

In 2024 bestaat het seniorenwerk Lisserbroek 75 jaar en dat wil het bestuur en de gastdames niet ongemerkt voorbij laten gaan. Eerst een stukje geschiedenis:
Vanaf 1949 worden er voor senioren uit Lisserbroek activiteiten georganiseerd.  Het is ontstaan uit het in 1945 opgerichte Oranje Comité. Dit comité wilde voor de senioren een jaarlijks terugkerend dagje uit organiseren. Voor de eerste keer was dat in 1949. Tijdens de oprichtingsvergadering van de buurtvereniging Lisserbroek werd besloten dat er een apart comité moest komen die activiteiten ging organiseren voor de ouderen in Lisserbroek. Tot 1957 gebeurde dat in het Kontakt. Toen werd het café gesloten. Het duurde tot 12 september 1970 (de opening van dorpshuis De Meerkoet) vóór er weer activiteiten georganiseerd konden worden. Het seniorencomité is opgegaan in de Stichting Vrienden van het seniorenwerk Lisserbroek. De Stichting is volledig afhankelijk van giften en de bijdragen van deelnemers aan activiteiten. Alle activiteiten worden gehouden in sociaal cultureel centrum De Meerkoet, Krabbescheerstraat 1, 2165 XG Lisserbroek Telefoon: 0252 413457.
Anno 2024 is er iedere dinsdag een soosmiddag. Senioren kunnen dan bridgen, klaverjassen, Rummicub, biljarten of gewoon met elkaar gezellig om de tafel zitten te kletsen. De gastdames zorgen voor de koffie/thee (vaak met wat lekkers omdat er iemand trakteert) en bijina iedere week ook een warme snack. Deelnemers roemen de gezelligheid. Maar er gebeurt nog meer: iedere eerste dinsdag van de maand is het 'koken voor senioren' waaraan gemiddeld zo'n 70 senioren bij aanschuiven. Niet alleen voor het tweegangendiner maar bovenal voor de gezelligheid. De jaarlijkse boerenkoolmaaltijd, en pannenkoeken zijn gratis door sponsoring van Stichting Koet Actief en de dorpsraad Samen Lisserbroek. Veel complimenten krijgt de kok ook voor de hutspotmaaltijd in oktober en de beroemde erwtensoep. Vóór de Coronaperiode was er jaarlijks een uitgaansdagje maar o.a. door de hogte kosten is dat gestopt. Daarvoor in de plaats wordt er een brunch georganiseerd tot volle tevredenheid van de deelnemers (zon 80 per keer). Ook geen kerstdiner meer maar wel een heuse kerstbrunch met allerlei lekkers. Rond Pasen wordt er geen paaseieren gezocht maar die staan wel op tafel bij de verschillende activiteiten. De Sint vergeet de senioren ook niet. De cadeautjes liggen klaar voor het podium en na een rondje gratis kienen keert iedereen huiswaarts met een attentie. 

De Stichting vrienden van het senioren werk ontvangt geen subsidie en is volledig afhankelijk van giften, donaties en bijdrage van de senioren zelf. Bijzondere vermelding is wel dat nadat de Carnavalsvereniging in Lisserbroek opgeheven werd er een bedrag aan het seniorenwerk werd overgemaakt en daardoor is er een kleine buffer. De overige inkomsten bestaan uit de jaarlijkse kienavond en de enveloppenkraam tijdens Koningsdag. 

75 jaar gaat gevierd worden met een vaartocht met een lunch op 23 juli 2024 va 11:00 tot 15:00 uur. Rederij van Hulst gaat dit voor de senioren verzorgen. Aan de deelnemers wordt een bijdrage gevraagd en het bestuur en gastdames hopen dat ook het fonds wijken en kernen van de gemeente een bijdrage wil geven. Andere sponsoren zijn natuurlijk van harte welkom. 

 

 

 

 

Deel dit: