Samen optrekken
Beste dorpsgenoten,
Van donderdag 10 november 2013 tot maandagavond 14 april 2025 was ik voorzitter van de Dorpsraad Lisserbroek.
Ik ben ooit begonnen om ´iets´ voor mijn dorp (en de dorpsgenoten) te doen. In Lisserbroek ben ik geboren en opgegroeid, mijn opa en oma Mens woonden er al. En ik woon er nu sinds 2000 voor de derde keer (tussendoor eerst gestudeerd in Wageningen en later ons eerste koophuis in Hillegom). Mijn gedachte was (en is), om wat ik in de loop van de tijd heb geleerd over hoe de wereld in elkaar zit, te gebruiken voor het eigen dorp.
Daar ben ik met veel enthousiasme aan begonnen. ik heb het met veel voldoening gedaan. In de jaren het nodige bijgeleerd. Geweldig samen opgetrokken met vele mensen, misschien wel met jou. Gewerkt en plezier gehad, zo nu en dan teleurgesteld en het dan nog een keer proberen op een net iets andere manier.
In 2014 kwam er een vraag van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Haarlemmermeer. Willen jullie vanuit Lisserbroek meedenken over en samenwerken aan een experimentele aanpak om het dorp fors uit te breiden? Een participatief proefproject als oefening voor de Omgevingswet. Het was de start van het Driehoeksoverleg Lisserbroek 2040, met een plan van aanpak dat in 2015 is goedgekeurd door de gemeente om op voet van gelijkwaardigheid met ontwikkelaars en gemeentemedewerkers te bedenken hoe ons dorp drie tot vier keer zo groot wordt. Van begin af aan hebben we gezegd: als alle overheden dit willen. En Lisserbroek is één van de weinige plekken waar gebouwd kan worden, dan heeft het geen enkele zin om te proberen het tegen te houden. Je kan het maar één keer goed doen. Dus laten we onszelf inspannen om in te brengen wat daarvoor nodig is. Met tientallen dorpsgenoten hebben we daarvoor benoemd wat we belangrijk vinden in de kwaliteit van leven en hoe dat in een uitdijend dorp eruit ziet. Voorbeeld: op dit moment kan een kind van zeven vanuit bijna het hele dorp zelfstandig naar school of naar de sportclub. Goed als dat straks nóg kan. Dat is prachtig voorbeeld van gemeenschapszin, zowel die kwaliteit van leven als juist dit soort zaken bepleiten. Vorig jaar, op 7 april, is de Driehoek uiteen gevallen. De gemeente en de ontwikkelaars 'waren er uit' (letterlijke tekst van de wethouder) hoe de rekening wordt verdeeld tussen de marktpartijen en de overheid. Vanaf dat moment hadden ze ons niet meer nodig voor de planontwikkeling.
Meerdere zaken die we als dorpsgemeenschap zo belangrijk vinden zijn in de plannen (nog) niet uitgewerkt. De plannen voor de huizen en de nieuwe woonwijken zijn het meest concreet beschreven. Hoe het nieuwe dorpshart eruit gaat zien, wat de nieuwbouw betekent voor het bestaande dorp, ons verkeersvraagstuk (dé brug), recreatief groen, gemeenschapsvorming, de toekomst van de sportclubs, al die zaken zijn (nog) niet duidelijk. Als dorp hebben we geen keus: er is maar één gemeentebestuur, dat zit in Hoofddorp, we gaan met hen in gesprek over die openstaande punten. Hoe we dat gaan doen is afgelopen maanden besproken en er ligt een voorstel op tafel voor de wisselwerking tussen 'Hoofddorp' en Lisserbroek. Daaraan gekoppeld is het voornemen om het feestelijk af te trappen op 7 mei aanstaande.
Het voorstel voor vervolg gaat wel over de wettelijke vormen van participatie bij grootschalige woningbouw, dat is de inspraak zoals afgelopen zomer aan de orde was met de inloopavonden en de mogelijkheid om zienswijzen in te sturen (164 stuks). Een ander voorbeeld van deze inspraak is aan de orde op woensdag16 april. In mijn ogen is het spek-en-bonen-participatie. De gemeente doet zo weinig mogelijk met de inbreng uit 164 zienswijzen. In het voorstel voor vervolg is niet beschreven dat het dorp invloed kan uitoefenen op het rijtje onderwerpen uit de alinea hierboven, de zaken die we óók belangrijk vinden. En niets over hoe we dat gaan organiseren. Dat gaan we nog regelen.....
Voor vele actieve, meedenkende en betrokken dorpsgenoten is het voorstel voor vervolg voldoende basis om akkoord te gaan met de opzet in de verwachting dat onze punten aan de orde komen. Dat vertrouwen ben ik kwijtgeraakt. En de gemeente laat weten dat mijn aanwezigheid niet langer op prijs wordt gesteld. Daarmee is er het moment om een stap opzij te doen. Ik neem niet langer deel aan het overleg namens de dorpsgemeenschap. Ik stop per direct met het werk als voorzitter van de Dorpsraad (Stichting Samen Lisserbroek) en draag de hamer graag formeel over aan mijn opvolger.
Het is fijn dat er meerdere dorpsgenoten klaarstaan en voorbereid zijn op het vervolggesprek met de gemeente Haarlemmermeer over de verviervoudiging van Lisserbroek, de 'gebiedsontwikkeling'. Er is een nieuwe wethouder verantwoordelijk voor het project. Wat zou het mooi zijn als mede door hun inzet de meeste zaken voor ons dorp goed terecht komen.
Ik blijf geïnteresseerd bij wat er speelt in mijn dorp en in de dorpsgemeenschap van Lisserbroek. Vanaf nu doe ik mee als betrokken dorpsbewoner en fijn als we daarbij samen blijven optrekken.
Vriendelijke groet, Bert Mens