Project

Haarlemmermeers Kampioenschap Tegelwippen - HaKa

Geplaatst op 1 juni 2022, 13:33 uur

Van 19 maart tot en met 31 oktober wordt in Haarlemmermeer opnieuw het HaKa georganiseerd. Het watte? Het Haarlemmermeers Kampioenschap Tegelwippen!

Ook in 2022 organiseert Haarlemmermeer Waterproof een campagne om inwoners van Haarlemmermeer te stimuleren hun tuinen te vergroenen. Op de website en op de facebook pagina vind je leuke tips over de inrichting van je tuin en hoe ook jij kunt bijdragen om Haarlemmermeer klimaatbestendiger te maken. Dus geef je op want iedereen kan meedoen!

Kan jouw tuin wel wat groener? Doe dan mee met de campagne en haal minimaal 1m2 tegels uit je tuin! Jij wilt toch ook dat jouw tuin leuker, groener, koeler en aangenamer wordt om in te verblijven en naar te kijken? 

Bovendien kun je leuke prijzen winnen:

- De eerste 30 aanmeldingen ontvangen van het Hoogheemraadschap Rijnland een regenton, die bovendien gratis wordt geïnstalleerd;

- De eerste 50 huurders van Ymere die zich aanmelden ontvangen een tuincadeaubon van 30 euro 

- De hoofdprijs is voor degene die het grootste percentage tegels uit zijn of haar tuin heeft verwijderd: een cadeaubon van Gamma Hoofddorp twv 50 euro waarmee tuin benodigdheden kunnen worden aangeschaft.
 

Doelgroep
Jongeren, 11-22 jaar, Volwassenen, Senioren
Gewenst resultaat 
In de gemeente Haarlemmermeer is slechts 40% van het totale oppervlak in eigendom van de gemeente. 60% is in handen van particulieren en bedrijven.
Bewoners kunnen dus een grote bijdrage leveren aan het klimaatbestendiger maken van Haarlemmermeer door tegels uit de tuin te verwijderen. Een groene tuin is bovendien goed voor je gezondheid en je wordt er bewezen gelukkiger van! Daarnaast draag je bij aan het herstellen van de biodiversiteit die het zo moeilijk heeft in Haarlemmermeer.
De richtlijn is dat een tuin voor maximaal 1/3 deel betegeld is. Dat is inclusief eventuele aanbouw.
Minder tegels in de tuin betekent ook minder hitte in de zomer, draagt bij aan de bestrijding van droogte en helpt wateroverlast te voorkomen.

Heb je geen groene vingers of laat je gezondheid niet toe dat je vaak tuiniert? Kies dan voor een onderhoudsvriendelijke tuin met bijvoorbeeld bodembedekkers: dat zijn plantjes die de bodem begroeien zodat onkruid en katten geen kans krijgen, en waar je alleen 1x per jaar even wat van af moet knippen.
Bedenk dat tegels niet onderhoudsvriendelijk zijn: er komt onkruid tussendoor groeien, er groeit alg op waardoor de tegels groen worden en ze verzakken.
Idee
Illustration
 
Deel dit: